Szívpárna Program

az emlőrákos betegek        fájdalmainak enyhítéséért

Mi az a szívpárna?

A szívpárna mozgalom az Amerikai Egyesült Államokban kezdődött. Janet Kramer-Mai (Erlanger Hospital, Tennessee) onkológiai klinikai nővérnél mellrákot diagnosztizáltak, és három nagynénje varrt számára egy szív alakú párnát a műtét utáni időszakra (2001). A szív alakú párna, melyet ma már a világ számos országában ajándékoznak az emlőrákkal műtött pácienseknek, a műtött oldalon a hónalj alá téve csökkenti a fájdalmat és feszülést. Bővebben »

A Nemzetközi Szívpárna Programról

A Szívpárna Program az Egyesült Államokban és Európa 16 országában működik, így pl. Dániában, Németországban, Svédországban, Svájcban, Ausztriában, Olaszországban, Spanyolországban is. Önkéntesek varrják és juttatják el számos kórházba az ajándék szívpárnákat. Magyarországon a Magyar Foltvarró Céh 2010-ben csatlakozott a jótékonysági programhoz. Bővebben »

www.mellrakforum.hu

A Mellrákfórum - Nem vagy egyedül

Magyarországon évente megközelítőleg 7000 új beteget diagnosztizálnak mellrákkal. A Mellrákfórum közösségében érintettként sok olyan információt, gyakorlati tudást birtoklunk, amit egy, daganatos betegségen át nem esett ember nem, így tevékenységünk hiteles, és mindenképp hasznos a hozzánk fordulóknak. 

Két fő feladatunk : 

1./ Az  egészséges nőket megfelelő, korrekt információkkal érjük el. Betegségünk alatt megtapasztaltuk, hogy az interneten, vagy a folyósói beszélgetések során milyen sok – akár káros  információ kering.  Ezt a hiányosságot szeretnénk megszüntetni, ezért már egy éve üzemeltetünk egy weboldalt, amely 2015.októberére teljesen megújul, hogy még jobban szolgálja a két fő célt . www. mellrakforum.hu

2./    A mellrákkal küzdő betegtársaknak való segítségnyújtás, kezdve a diagnózistól, a műtéten, a kezeléseken át egész a gyógyulás hosszadalmas folyamatáig.  Saját tapasztalatunkkal és szakértő segítőinkkel erős hátteret tudunk adni a betegséggel megküzdő nőtársainknak. Ebben a tevékenységünkben új elemként a Baptista gyülekezettel együttműködve segítünk eljuttatni a szívpárnákat a hozzánk fordulókhoz. A frissen műtött nőtársak egy Szívpárna - csomaghoz juthatnak ha megkeresnek minket. 

Elérhetőségeink :

www.mellrakforum.hu

info@mellrakforum.hu

Balassa Gabriella 06/30-922-6503

Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány

1145 Budapest, Uzsoki utca 29.

06 1 251-7333 / 1386. mellék

info@emlorakalapitvany.hu

http://www.emlorakalapitvany.eoldal.hu/


Ossza meg tapasztalatait!

Ha már kapott szívpárnát, akkor szeretnénk megkérni, hogy írjon pár sort, hogy milyen tapasztalatai vannak a párna használatával kapcsolatban.

Köszönjük!

Megosztom a tapasztalataimat.

welcome_negyzet.jpg

A zápszonyi és a MEM gyülekezet nőtestvérei által készített párnákat az Ungvári Megyei Onkológia betegei kapták.


Szívpárna beszámoló Békéscsabáról

2019. május 9. csütörtök

Idén év elején a Békéscsabai Baptista Gyülekezet is bekapcsolódott a szívpárnakészítésbe.


Támogatás

2018. november 28. szerda

Amennyiben adománnyal szeretné segíteni a szolgálatunkat, erre lehetőség az alábbi számlaszámra való utalással van:

Kispesti Baptista Gyülekezet Füredi Kamila Missziós alap
Számlaszám: OTP 11784009-21322714-00000000

Közlemény: Szívpárna


Szívpárnák Brassóból

2018. november 15. csütörtök

Köszönjük a csodaszép szívpárnákat, 100 db huzat készült Ungur (sz. Bogdán) Aranka adománya és keze munkája nyomán, aki a Brassói Baptista Gyülekezet tagja.

A szeretet nem ismer határokat! Köszönjük Deák Evódiának (a brassói lelkész feleségének) és Borzási Gyulának (az előző lelkipásztornak) is a segítséget!


Szívpárnák az Országos Onkológiai Intézetben

2018. október 11. csütörtök

Dr. Sávolt Ákos főorvos úr 2018. szeptember 25-én az Országos Onkológiai Intézetben fogadta a mellrákkal műtött nőknek készített párnákat. Az átadók a Baptisták az Egészségért Munkacsoport képviseletében Bödőné Somogyi Irén (a Székesfehérvári Baptista Gyülekezetből) és Mészárosné dr. Seres Leila (a Testnevelési Egyetem, Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék orvosa) voltak. Augusztustól rendszeresen havonta 60-70 db-t párna készül az Emlő-és Lágyrészsebészeti Osztályon műtötteknek. A párnát kapó hölgyek beszámolnak arról, hogy a műtét utáni gyógyulási időszakban a párnák a kar megtámasztásával csökkentik a fájdalmat. A készítők együttérzése, segítő szándéka lelki támogatást is jelent. Kárpáti Zsuzsa önkéntesként és készítőként is aktív szerepet vállalt abban, hogy az érintettekhez eljusson ez a hasznos segítség.


Mindig nagy öröm, amikor kórházi osztályon kapunk lehetőséget arra, hogy a műtét után közvetlenül megkaphassák a mellműtöttek a szívpárnákat. Köszönetünket szeretnénk kifejezni Dr. Koiss Róbert PhD. osztályvezető főorvos úrnak, aki az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Nőgyógyászati Osztályán adott lehetőséget a szívpárnák ajándékozására 2016 áprilisától. Külön köszönet Dr. Gajdos Editnek doktornőnek, Mészáros Szilvia titkárnőnek és Tusa Zsanett gyógytornásznak a segítségért!
Kérem, olvassátok el Tusa Zsanett gyógytornász írását, aki személyesen adja oda a szívpárnákat. Megosztja velünk eddigi tapasztalatait a szívpárnák gyakorlati alkalmazásáról. Köszönjük!:
"A szívpárna elsősorban hatalmas lelki támogatás a betegeim, azaz az emlő műtött hölgyek számára. Kimondhatatlanul hálásak, jól esik nekik, hogy ilyen sokan gondolnak rájuk. Egytől egyik minden hölgynek mosolyt csal az arcára és melegséget a szívébe ez a nemes gesztus!
Mindemellett fizikailag is óriási segítség!
Műtétet követően az érintett terület érzékenysége, fájdalma, húzódása, valamint a drain cső által okozott szúró, kellemetlen érzés sokszor rendellenes, görcsös tartást vált ki. Ebben az esetben sokkal nehézkesebb átmozgatni a vállat és a kart; jóval hosszabb idő visszanyerni az eredeti mozgástartományt és izomerőt.
A szívpárna fontos szerepet játszik abban, hogy az érintett területet aktívan pihentessük, ellazítsuk. A műtött oldalra helyezve (akár fekve, ülve, állva) a párna kellemes, puha tapintata megelőzi a merev, aszimmetrikus testtartást, így megfelelő körülményeket biztosít a kar átmozgatásához, tornáztatásához. Mindez gördülékenyebb, gyorsabb regenerálódást eredményez. A betegeim mind nagyon szeretik a szívpárnát!
Személy szerint én is rendkívül kreatív és szeretetteljes ajándéknak tartom. Kiváltság számomra, hogy a szívpárna átadásával és látva a hölgyek örömteli reakcióit, én is részese lehetek mindennek! Továbbá a szívpárna színvonalasabbá teszi a betegellátást!" Tusa Zsanett, gyógytornász