Szívpárna Program

az emlőrákos betegek        fájdalmainak enyhítéséért

Szívpárna beszámoló Békéscsabáról

A 2018. októberi női köri megbeszélésünkön vetettük föl először, hogy szeretnénk tenni valamit az emberekért, valamit a misszióért, így jött elénk a szívpárna készítésének lehetősége. Döntés született, amit később a gyülekezetünk is imádságos szívvel támogatott. Kiemelten fontosnak tartottuk, hogy ezt a nők a nőkért akciót mi nők finanszírozzuk, így ameddig csak tudjuk az anyagi részébe nem vonjuk be a gyülekezetet, hanem a női körünkből és a felajánlásokból finanszírozzuk, így mindenki egy kicsit magáénak érezheti a párnák missziós útját. A Körös-vidéken nem vállalta még eddig egyik gyülekezet sem a varrást.

A sok-sok adventi és karácsonyi program után, januárban kezdtem utána járni a szívpárna készítés hátterének, amikor is megkerestem Leilát. Meghallva a segítségkérést, jó pár levélváltás után, megérkezett a szabásminta és hozzátartozó elérhetőségek, szóróanyagok. Amit hálásan köszönünk! Rövid időn belül sikerült összeegyeztetni mindent, anyagot-töltőt-szállítást…

Az előkészítés (mosás-vasalás) után elkezdődhetett a varrás.

Kep._2019._05._08._-_9.47_1.jpg 

Meghirdettük a Facebookon, szóróanyagokat osztottunk szét egy 400 fős rendezvényen, hogy tudomást szerezhessenek róla az emberek. Ami a legfontosabb, hogy Isten mindvégig előttünk járt, nyitogatta előttünk a kapukat, amit a mai napig érzékelünk, tapasztalunk.

Nem mondom, hogy nincsenek akadályozó tényezők, de az Úr csodásan működik, és olyan erők mozdultak első szóra (!), hogy nem is mertük volna hinni az elején.

Megkerestük a gyulai Központi Kórház főigazgatóját, hiszen engedélyköteles ez a tevékenység. Egy kis izgalmas várakozást követően megkaptuk az engedélyeket (03.25-én). Hála az Úrnak! Szabad útja van a szívpárnáknak a békéscsabai kórházban, a gyulai kórházban, szinte minden érintett területen (sebészet, rehabilitáció, onkológia, fizioterápia). Kapcsolattartók lettek megjelölve, akik által megkaphatják a betegek a párnákat, már a műtét után. Szigorúan védik a betegek jogait és anonimitását, ami érthető is, így viszont tényleg egyedül Istenre tudjuk bízni a kapcsolattartást, mint olyat. Hiszen nincs lehetőségünk találkozni a betegekkel. Erre a jól megfogalmazott szóróanyag lehet eszköz mindenki számára, aki párnákat készít. Beszélgetve a kapcsolattartókkal újabb területeket gondoltunk át, milyen más testrészeken végzett műtétek után is hasznos lehet a párna használata (férfiaknál is).

Gőzerővel folytatjuk ezt az áldásos munkát, minden alkalommal 15-18 fő vesz részt a varráson, külső érdeklődők, tenni vágyók is. Mint a kis hangyák dolgoznak, sürögnek- forognak a testvérnők. Ki szab, ki töm, ki varr, ki csomagol, és egy kis tea, harapnivaló is kerül az asztalra egy-egy testvérnő jóvoltából. A legutolsó varráson 80 darab párnát készítettünk, ez rekord mennyiség, mert eddig átlagosan a fele sikerült.

 Kep._2019._05._08._-_9.47_3.jpg

Azt hiszem elmondhatom, hogy végre hasznosnak érezhetjük magunkat! Jó célért teszünk, jó célért szánjuk oda magunkat.

Március 2-án Kerületi Nőkonferencia volt a gyulai gyülekezetben, ahol pár gondolat erejéig elmondtam, hogy elindítottuk a Szívpárnát a Körös-vidéken. Már a következő héten megkerestek a gyulai testvérnők, és kicsit később a törökszentmiklósi testvérnők is, hogy szívesen csatlakoznának. Nagyon örülünk, hogy példaadással lehetünk más gyülekezetek felé is!

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Békés Megyei Központi Kórház igazgatójának, Dr. Becsei László főorvos úrnak és a vezetőség többi tagjának, hogy ez úton is segítik a betegeket és a jószándékú-segítő hozzáállásukat!

 

Bálintné Nóvé Noémi

Image X of Y | « Előző | Következő »

Az első készítés alkalmával

Az első készítés alkalmával

Az első készítés alkalmával

Az elkészült párnák

Női csendesnapon Gyulán

Bálintné Tündi, a gyulai kórházban nagyon nagy segítő munkát vállal a párnák útjában (Nála van a “lerakat”)

Megajándékozottak

Megajándékozottak

Április havi varrás képei, melyen 17-en (!) vettünk részt

Április havi varrás képei, melyen 17-en (!) vettünk részt

Az április havi varrás különlegessége az volt, hogy zenei kíséretet is kaptunk Mecseki János testvértől!

A legkisebb segítőnk, a kisfiam, Dani

A békéscsabai tagkórház, nagyon kedves ápolási igazgatónője, Tárkány-Szűcs Zsuzsanna is átvette az első szívpárnákat

A gyulai tagkórház kapcsolattartója Sárosiné Hőh Henrietta (gyógytornászok vezetője) juttatja tovább a szívpárnákat a betegekhez

A békéscsabai szívpárna-varrókról a behir.hu oldalon is megjelent egy összeállítás, mely a https://behir.hu/egy-csudalatos-kedvezmenyezesbe-fogott-a-bekescsabai-baptista-gyulekezet?fbclid=IwAR1QyGUJrtMTw6ZGl9NWuKKWdqsA9cUPdnKqr4CEUMJqI2p-KstY4bzQF1o linken elérhető.