Szívpárna Program

az emlőrákos betegek        fájdalmainak enyhítéséért

Műtét után azonnal eljut a szívpárna a Szent István kórházban a mellműtött hölgyekhez

Mindig nagy öröm, amikor kórházi osztályon kapunk lehetőséget arra, hogy a műtét után közvetlenül megkaphassák a mellműtöttek a szívpárnákat. Köszönetünket szeretnénk kifejezni Dr. Koiss Róbert PhD. osztályvezető főorvos úrnak, aki az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Nőgyógyászati Osztályán adott lehetőséget a szívpárnák ajándékozására 2016 áprilisától. Külön köszönet Dr. Gajdos Editnek doktornőnek, Mészáros Szilvia titkárnőnek és Tusa Zsanett gyógytornásznak a segítségért!
Kérem, olvassátok el Tusa Zsanett gyógytornász írását, aki személyesen adja oda a szívpárnákat. Megosztja velünk eddigi tapasztalatait a szívpárnák gyakorlati alkalmazásáról. Köszönjük!:
"A szívpárna elsősorban hatalmas lelki támogatás a betegeim, azaz az emlő műtött hölgyek számára. Kimondhatatlanul hálásak, jól esik nekik, hogy ilyen sokan gondolnak rájuk. Egytől egyik minden hölgynek mosolyt csal az arcára és melegséget a szívébe ez a nemes gesztus!
Mindemellett fizikailag is óriási segítség!
Műtétet követően az érintett terület érzékenysége, fájdalma, húzódása, valamint a drain cső által okozott szúró, kellemetlen érzés sokszor rendellenes, görcsös tartást vált ki. Ebben az esetben sokkal nehézkesebb átmozgatni a vállat és a kart; jóval hosszabb idő visszanyerni az eredeti mozgástartományt és izomerőt.
A szívpárna fontos szerepet játszik abban, hogy az érintett területet aktívan pihentessük, ellazítsuk. A műtött oldalra helyezve (akár fekve, ülve, állva) a párna kellemes, puha tapintata megelőzi a merev, aszimmetrikus testtartást, így megfelelő körülményeket biztosít a kar átmozgatásához, tornáztatásához. Mindez gördülékenyebb, gyorsabb regenerálódást eredményez. A betegeim mind nagyon szeretik a szívpárnát!
Személy szerint én is rendkívül kreatív és szeretetteljes ajándéknak tartom. Kiváltság számomra, hogy a szívpárna átadásával és látva a hölgyek örömteli reakcióit, én is részese lehetek mindennek! Továbbá a szívpárna színvonalasabbá teszi a betegellátást!" Tusa Zsanett, gyógytornász