Szívpárna Program

az emlőrákos betegek        fájdalmainak enyhítéséért

Mi az a szívpárna?

 A Nemzetközi Szívpárna Program az Amerikai Egyesült Államokban kezdődött. Janet Kramer-Mai (Erlanger Hospital, Tennessee) onkológiai klinikai nővérnél mellrákot diagnosztizáltak, és három nagynénje varrt számára egy szív alakú párnát a műtét utáni időszakra (2001). A szív alakú párna, melyet ma már a világ számos országában önkéntesek varrnak és ajándékoznak az emlőrákkal műtött pácienseknek, a műtött oldalon a hónalj alá téve csökkenti a fájdalmat és feszülést.

A szívpárna jótékony hatásai

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a formatervezett szívalakú párnaa  mellműtét után közvetlenül használva segít a legtöbbet. Aalkalmazásának számos jótékony hatása van:

  • A váll és a kar megtámasztásával csökkenti a nyirokpangást, a hónalj duzzanatát, feszülését, mely tünetek a hónalji nyirokcsomók eltávolítása miatt jelentkeznek.
  • A műtéti seb húzódását, fájdalmát csökkenti.
  • Megtámasztja a mellkast ezzel segítve a köhögést.
  • A műtét után a drain és a tartályok okozta kényelmetlenséget csökkenti.
  • Kivédi a véletlenszerű ütéseket, pl. a az autóban a biztonsági öv alá helyezve.
  • Elősegíti a komfortérzetet.
  • Lelki erőt ad, mert a párnával megajándékozott úgy érezheti, nincs egyedül, törődnek vele, gondoltak a műtét utáni időszakban felmerülő problémái enyhítésére, még akkor is, ha nem is ismerik őt személyesen.

szivparna_mukodes_920.jpg

Forrás: Nancy Friis-Jensen, www.heartpillow.dk

A szívpárna útja a páciensig

A készítők önkéntesek. Egy standard szabásminta alapján készítik 100% pamut vászon anyagból a szív alakú párnát. A töltelék megadott súlyú töltőanyag, a párna össztömege 17 dkg. Az elkészítés és a csomagolás során ügyelnek a higiéniára. A párna mellé kísérőkártyát tesznek, amely utal a készítőkre, és jókívánságot tartalmaz.

A legjobb, hogyha a mellműtétre érkező beteg már a sebészeten megkapja a párnát.

A Szívpárna Program Magyarországon

A Magyar Foltvarró Céh Egyesület 2010-ben csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez. Több foltvarró csoportjuk, és más gyülekezeti önkéntes csoportok is rendszeresen készít standard méretű szívpárnákat. A Magyar Foltvarró Céh jászberényi Berényfolt Csoport vezetője, Ferencsik Ágnes, és Mészárosné dr. Seres Leila orvos koordinálja a budapesti akciót.

Székesfehérváron, Miskolcon, Debrecenben, Szekszárdon van kapcsolat az emlősebészetekkel. Budapesten a Szent Imre Kórházban kapnak rendszeresen szívpárnát a mellműtött páciensek.

A tömőanyag varrodából érkezik, az előkészítésben részt vesznek pszichiátriai osztályon kezeltek és fogyatékossággal élők is. A varrás, csomagolás során a párnákat higiénikusan kezeljük. A továbbiakban pedig 30 ºC-on mosható a párna.

A szívpárna ajándék, kérjük, hogy vigyék haza magukkal! Fogadják sok szeretettel!

Egy fontos tény: A mellrák kialakulásában kockázati tényezőként szerepel többek között a D vitamin hiány is, érdemes pótolni a hiányt és D3 vitamint szedni.

varras.jpg parnak.jpg toltes.jpg