Szívpárna Program

az emlőrákos betegek        fájdalmainak enyhítéséért

SZÍVPÁRNÁKKAL TORNÁZTAK A MELLMŰTÖTT HÖLGYEK KŐBÁNYÁN

TORNA SZÍVPÁRNÁVAL 

2015. aug. 19. 

ÍRTA: OSZVALD GYÖRGY

http://www.10kerkult.hu/kobanya-mindennapok/10-egeszsegugy/7957-torna-szivparnaval.html


Volt szerencsénk az elsők között tudósítani a kőbányai Mellrákfórum megalakulásáról, céljairól, tevékenységükről. Bemutattuk az alapítókat, s megígértük, munkájukat figyelemmel kísérjük, rendszeresen beszámolunk klubnapjaikról.

 

 mellrakforum-3rd_058.JPG

Hadd kezdjük a múlt hónap kiemelkedő eseményével! A Mellrákfórum tevékenységére felfigyelt a Baptista egyház is, és bevonta őket egy különleges párnaakcióba. Erről Balassa Gabriella ezt írta:

 

   „Elkezdődött egy szoros együttműködés köztünk és a szívpárnákat készítő baptista közösség között. Kaptunk közel 60 db szívpárnát, melyeket Galgagyörkön, az ottani Galgagutai Ajándékozó Műhely önkéntesei készítettek. A párnákat Andi vette át, egy másik részét pedig, itt Pesten, a baptisták siket gyülekezetének tagjaitól nekem volt szerencsém átvenni. 

   A szívpárnák olyan ingyenesen hozzáférhető segédeszközök, melyek a mellműtét után segítik a betegeket mind fizikai, mind lelki szempontból. Fizikailag a fájdalomcsillapításban, a nyirokkeringés helyreállításában, a kényelmes tartásban, a műtött oldal stabilizálásában játszik szerepet, lelkileg pedig az odafigyelés, a törődés és az érzés, hogy senki sincs egyedül ‒ ezt a pluszt adják a szívpárnák, ez az, ami pótolhatatlan. 

   A Mellrákfórum abban vállal szerepet, hogy a hozzánk fordulóknak eljuttatjuk a párnákat, természetesen ingyenesen. A weblapunkon vagy bármely elérhetőségünkön is lehet majd jelezni, ha valaki szeretne hozzájutni. Ősztől pedig a betegklubunk keretein belül, a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban a frissen műtött hölgyeket fogjuk felkeresni és átadni részükre a szívpárnákat is tartalmazó csomagunkat, több hasznos ajándékkal.”

 

   Nos, az augusztusi klubnap meglepetéssel kezdődött a betegklub tagjainak. A szokásos helyen és időben az előtérben várta a hölgyeket Kenessey Andrea doktornő, s csak annyit mondott: ‒ Ma tornázni megyünk, a többi meglepetés. Mikor mindenki befutott, a kis csapat átsétált a tornaterembe, ahol Barabás Éva gyógytornász, mozgás és masszázs terapeuta, aktív gyógymasszőr várta őket. Körbe ültek, s először négy új tag rövid történetét hallgatták meg, majd Balassa Gabi kiosztotta a szívpárnákat, s Barabás Éva gondjaira bízta a betegeket.

 mellrakforum-3rd_019.JPG

    Amíg a friss műtéteseknek és a korábban mellműtött hölgyeknek összeállított gyakorlatokat végezték, természetesen a párnákkal, örömmel hallgattuk meg a párnák történetét. Szerkesztőségünknek Mészárosné dr. Seres Leila, orvos, a Baptista Egyház, Baptisták az Egészségért Munkacsoport titkára, maga is önkéntes (képünk), mondta el a legfontosabbakat.

 

   ‒ Kik készítették valójában a párnákat?

   ‒ Amikor láttam a tornázó hölgyek kezében a szívpárnákat, sorban el tudtam volna mondani, melyik párna hol készült: A Kőszikla Siketek Gyülekezetében, Budapesten, vagy a Galgagutai Ajándékozó Műhelyben vagy Kispesten, a baptista imaházban.         

 

   A Székesfehérvári Baptista Gyülekezet Bödőné Somogyi Irén vezetésével már évek óta készítik a mellrák miatt műtött nőknek szánt szívpárnákat. Azóta már mások is, főleg önkéntesek, részt vesznek ebben a munkában, országszerte a baptista gyülekezetekben: Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Nyíregyházán, mint Gabi is említette korábban, áprilistól Galgagyörkön és Fóton is. Még a siket gyülekezetünk tagjai is varrnak, sőt Kiskunhalason van egy speciális, csökkent munkaképességű csoportunk is.

 

  Egy-egy szívpárna készítő délután szinte közösségi eseménnyé válik. Vallási hovatartozástól függetlenül jönnek a hölgyek, hogy ezzel más beteg hölgyeknek segítsenek. Még varrni sem kell tudnia mindenkinek, mert a készítés különböző fázisaiban tudnak részt venni. Aki szeretne egy ilyen párnát adni mellműtött ismerősének, az letöltheti a szabásmintát awww.szivparna.hu oldalról.

 

   ‒ Hogyan, miért született meg éppen a szívpárna ötlete?

   ‒ Keresztény oldalról azt mondhatom, minden vágyunk az volt, hogy egy picit segíthessünk a gyógyulásban. Úgy hiszem, ezzel Isten szeretetét tudjuk közvetíteni. Mi is nők vagyunk, érzékenyen érint minket is minden súlyos betegség. Jelezni kívántuk, mennyire a betegekkel vagyunk, mennyire együtt érzünk velük. És hogy szívből imádkozunk értük, s gyógyulást kívánunk! Másfelől Magyarországon 2010-ben a Magyar Foltvarró Céh kezdte el a szívpárna varrást és ajándékozást, kapcsolódva ezzel a nemzetközi mozgalomhoz, ami az USA-ban és Európa 16 országában működik. 2012 októberétől ‒ együttműködve a foltvarrókkal ‒ országszerte számos baptista gyülekezet anyagi támogatással és önkéntes munkával csatlakozott a párnák készítéséhez.

 

   ‒ Hová, kiknek adtak eddig a párnákból?

   ‒ Az első darabokat a Szent Imre Kórház Onkológiai Osztályára és ugyanitt a Plasztikai Sebészetre vittük, ahol az emlőrák műtét után közvetlenül megkapták a párnát az érintettek. De a Honvédkórház Podmaniczky utcai telephelyén az Onkológiai Osztályára, az Uzsoki utcai Kórházba, valamint Kaposvárra, Salgótarjánba és Egerbe küldtünk még párnákat. 2012 ősze és 2015 tavasza között több mint 600 db szívpárnát ajándékoztunk a betegeknek, most pedig Kőbányán igyekszünk segíteni a Mellrákfórum tagjainak.

 mellrakforum-3rd_058.JPGmellrakforum-3rd_076b.jpgmellrakforum-3rd_028.JPG

   A gyakorlatok végén az egyik új tag őszinte csodálkozással jegyezte meg: ‒ El nem tudtam képzelni, hogy egy párnával ennyi mindent lehet csinálni! Én csak a fejem alá tettem volna.

   Ezen a többiek jót nevettek, szívük mélyén bizonyára egyetértettek vele. Mi annyit teszünk hozzá, ne feledkezzen meg senki a párnaszívekbe varrt szeretetről sem.

 

   A Mellrákfórum következő klubnapja szeptember első csütörtökjén lesz, melyen pszichológus is jelen lesz. A klubnap ezúttal is nyitott és ingyenes, információk a Mellrákfórum honlapján találhatók. 

 

.fotó: 10kerkult.hu/OGY