Szívpárna Program

az emlőrákos betegek        fájdalmainak enyhítéséért

Rózsaszín szalagos séta október 25-én

A rendezvényen megjelenteket - a vásárcsarnok előtt – Kovácsné Fórizs Emese köszöntötte. Felolvasta Pintér Erika polgármester asszony levelét, aki visszaemlékezett az elmúlt évek sétáira, és sajnálkozását fejezte ki, hogy ezen a napon nem lehet itt az eseményen.

Kovácsné Fórizs Emese azokat az elrettentő számadatokat ismertette, melyekből kiderült, hogy minden hetedik nőt érint az emlőrák, ez a világon évente egymillió nőt jelent.

Bemutatta dr. Sebő Évát, a Kenézy Emlőcentrum vezetőjét. Főorvos asszony megköszönte a meghívást, és szomorúan állapította meg, hogy milyen kevesen jöttek el a liga meghívására. Újabb szörnyű számokat ismertetett a mellrákról: ha megéli valaki a 85. életévét, addig minden 9. nő emlőrákos lesz. A fiatalabb korosztályban ez a betegség ritkábban fordul elő. 2002-ben indult el Magyarországon a szervezett szűrővizsgálat, amelyben a 45-65 év közötti korosztály kétévente történő szűrésére van lehetőség. Közép-Európában hazánk az elsők között szervezte meg ezt a szűrővizsgálatot. Svéd tapasztalatot idézett a főorvos, mely szerint: ha a vizsgálaton megjelentek aránya 70 százalék fölött van, akkor ebből a kórból halálozás már alig fordul elő. Tiszafüreden a szűrővizsgálaton megjelentek száma 40 százalék körül van, ez még alacsony. Mivel októberben mindenhol az emlőrák megelőzéséről hallani, ebben a hónapban többen mennek el vizsgálatra.

Tóthné Kálmán Erzsébet, járási vezető védőnő elmondta, hogyan szervezik a városban és a kistérségben a szűrővizsgálatokat. Bízik abban, hogy a jövő év februárjában, ha itt áll majd a szűrőbusz, sokkal többen jönnek el a vizsgálatokra. (A megnyitóra ugyanazon a helyszínen került sor, ahol az emlőrák-szűrésre berendezett autóbusz parkolni szokott.)

Ferencsik Ágnes, a foltvarrók jószolgálati nagykövete bemutatta a foltvarró csoportokat. Elmondta, hogy a foltvarrás Amerikában közösségszervező erővé vált, s ezek a közösségek nagyon sok önkéntes munkát vállalnak, hogy másokon segítsenek. Azokat a szív alakú párnákat, amelyeket a foltvarrók műtéten átesett asszonyoknak készítenek, 2010 óta varrják Magyarországon. A párna nemcsak fizikai segítség, vagyis alátámasztja a kart, és ezzel segíti a gyógyulást, hanem lelki támasz is.

A jelenlévők ezután – kabátjukon a rózsaszín szalaggal, kezükben a rózsaszín léggömbbel – elindultak a Poroszlói úti lakótelep felé, a fizioterápia épületéhez. A nyarat idéző, kellemes időben még jól is esett ez a kis séta.

A járóbeteg szakrendelő előtt a Debrecenből érkezett Vasné Tóth Ildikót hallgatták meg a jelenlévők, aki a Baptisták az Egészségért Munkacsoportot képviselte. A szervezet a szív alakú párnák készítésével, ajándékozásával tud segíteni a műtéten átesett asszonyoknak. Felhívta a figyelmet a D3 vitamin fontosságára, amelynek hiánya az egyik rizikófaktora a mellráknak.

Ezt követően Percze Miklós előadását hallgatták meg a séta résztvevői, aki ismét Leonard Cohen dalaival színesítette a programot. (Megértjük Percze Miklós rajongását a költő-énekes iránt, hiszen különleges zenei világ és örökérvényű mondanivaló az, ami Cohen muzsikájából árad.)

A rendezvény végén a jelenlévők felengedték a magukkal hozott rózsaszín léggömböket. Ahogyan Kovácsné Fórizs Emese fogalmazott: - Engedjük el félelmeinket! Aztán állt csendben a kis csapat, és nézte, hogyan, merre, meddig viszi gondolataikat, félelmeiket – betegségről, szenvedésről, halálról – a lassan távolodó, rózsaszín léggömb.

Az eseményről készült összefoglalót a Főnix Tv október 30-i adásában láthatják.

 

Forrás:http://fonixtvtiszafured.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1435:rozsaszin-szalagos-seta-oktober-25-en&catid=62&Itemid=189