Szívpárna Program

az emlőrákos betegek        fájdalmainak enyhítéséért

Fehérváron mi hogyan csináljuk?

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Általános Sebészeti Osztályán a szívpárnák jelentőségét a mellműtött betegek fájdalmának enyhítésére azonnal felismerték. Az osztály főnővérének irányításával gyógyszerosztás után az orvosságok, fájdalomcsillapítók, nyugtatók mellett az ápolónők a frissen műtött betegeknek a párnákat is azonnal odaadják, hogy ezzel is könnyíthessenek fájdalmaikon. Egyéb vállműtéten átesett betegek is kapnak párnákat. Ezt, saját tapasztalatom alapján kértem, mert 2009-ben darabokra törtem a felkarcsontom felső végét, a sebész egy fémlemezzel és 10 csavarral rögzítette, hogy ismét tökéletesen tudjam használni. Ha nekem akkor lett volna egy szívpárnám! Sok fájdalomtól megszabadultam volna a gyógyulás idején!

A párnák készítését Székesfehérváron a Korona Foltvarró Kör kezdte, később csatlakozott a  Kézenfogva Onkológiai Klub foltvarróinak csoportja is. Aztán, ahogy terjed a megyében kedvező hatásának híre, jelentkeznek lassanként mások is a munkában való részvételre, ki-ki képessége, tehetsége szerint. Utoljára az egyik móri védőnő, Martonné Szűcs Aranka készített egy A/3-as oldal méretű ismertetőt a szívpárna jelentőségéről, hasznosságáról, sablonjának rajzával, készítésének módjáról. Furcsa módon eléggé összetett a feladatsor, mire céljához érhet egy-egy szívpárna. A szervezést a Korona Foltvarró Kör tagjaként vállaltam el.

Először a huzathoz szükséges puha, 100%-os pamut anyagot kell megszerezni. Még soha nem kellett vásárolnunk, mindig kaptunk. Részben a Korona Foltvarró Kör (továbbiakban KFK), részben „A Rák Ellen Fejér megyében és térségében Alapítvány” tagjaitól. Utóbbiak alapították a Kézenfogva Onkológiai Klubot (továbbiakban KOK), mely tagjainak egy része foltvarró csoportként is működik. Elfogadunk új anyagot, de használt, még jó állapotú paplanhuzatokat is. Valamennyit 90 fokon ki kell mosni, aztán mindkét oldalukon egy gőzölős vasaló legforróbb fokozatával kivasalni. Az anyag hátoldalára rajzolva a szívpárna vonalát, kifordítási/tömési nyílást hagyva megvarrjuk. Kifordítva ismét vasalás következik. Töméshez vliest használunk. Ezt kárpitos műhelyekből kapjuk. A KOK-os foltvarrók egyikének fia kárpitos, aki gondosan ügyel arra, hogy tisztán maradjon munkájához használt vlies szabászati hulladéka. Már sok száz párnához szükséges tömőanyagot adott, de Ferencsik Ágnes is - akinek „szívügye” a szívpárna országos elterjesztése - Jászberényből küldött hatalmas zsákokkal.  Párnánként 170 gr finomra tépett vliesre van szükség. A KFK-ben havonta egy alkalommal foglalkozunk a párnák készítésével. A Szent István Művelődési Ház általunk munkára használt termének hangulata ilyenkor a régi tollfosztókéra emlékeztet. A KFK valamennyi jelenlevő tagja szorgalmasan dolgozik. Van, aki vasal, más rajzol, szab, varr, többen tépik/pelyhesítik a vliest, közben más mérlegel, és ha összegyűlik 170 gr, egy párnára való, máris tömi valaki, majd bevarrja megint más, a szívpárna nyílását.  Ezután már csak a zacskózás van hátra, és az, hogy beletegyük a kísérő cédulát, aminek szövege a következő:

Szívvel, szívből kívánnak gyógyulást és jó egészséget
a Korona Foltvarró Kör és a Kézenfogva Onkológiai Klub tagjai.

 

 

A párnák szállítását mindig az végzi közülünk, akinek ereje, ideje engedi. Evvel sem volt sosem gondunk. Székesfehérváron 2012-ben összesen 197 db párnát vittünk a kórházba. 2013-ban Fodor Szilviával, az Általános Sebészeti osztály főnővérével megegyeztünk abban, hogy havonta kiviszünk 15 szívpárnát, mivel átlagosan ennyire van szükség. Egyéb igény esetén, értesít a változásról.

Abban reménykedem, beszámolóm hozzá járul ahhoz, hogy egyre többen rászánják magukat szívpárnák készítésére. Tudom, sokan tiltakoznak amiatt, hogy ezek nem sterilek. Valóban nem, de nagyon tiszták a szó köznapi értelmében. Már akkor használhatja a mellműtött beteg, mikor túl a műtéten felveheti saját hálóingét, ami úgy-e, ugyancsak nem steril... Tehát a szívpárna a steril sebkötözésen, a hálóingen kívül pihenteti a kifáradt izmokat, csökkentve ezzel a műtéti fájdalmat. De, ha egy adott kórház minden módon elzárkózik a szívpárnák adásától, mellműtéten átesett barátnőnknek, ismerősnek és ismeretlennek készítsünk és juttassunk egyet, mert valóban könnyíti a fájdalom elviselését, de maga a szeretet, a figyelem megnyilvánulása is kifejezi együttérzésünket.

Berente Judit

 

IMG_4781.JPGIMG_4780.JPGIMG_4779.JPGIMG_4778.JPGIMG_4776.JPG