Szívpárna Program

az emlőrákos betegek        fájdalmainak enyhítéséért

A Galgamenti Ajándékozó Műhely szívpárna-ajándékozása

Urbán Enikő cikke a szívpárnák hasznosságáról:

 

http://www.baptist.hu/hu/hirek/gyulekezeti-hirek/tojasos-nokedli-szivparnaval

Recept? A Békehírnökben? Igen is, nem is. Az ominózus nokedli történetét egy kedves varrónő mondta el, aki súlyos betegséggel kórházba került, majd a sikeres műtét után hazaérve meglepetés fogadta:...

Galgagyrk_prnk.jpg


..barátnője frissen készült, finom tojásos nokedlivel várta. Egy különleges, szív alakú párnával is meglepte. Egy úgynevezett Szívpárnával, ami a mellrákkal műtött nők felépülését hivatott segíteni. Fájdalomcsillapító, használata sokaknál a nyugodt éjjeli alvás elengedhetetlen feltételévé vált, mert a hónalj alá helyezve csökkenti a műtéti seb húzódását. Így idézte fel az említett hölgy az ajándékozás perceit: "Dehogyis tettem én a hónom alá azt a párnát!... Hát, teljes erővel szorítottam, öleltem magamhoz!" E párna szeretet-ajándék: kitartásra biztató, emlékeztet a család és a barátok szeretetére, reménykedésre hív élet-színeivel, vidám mintáival. Ez a kedves varrónő azóta meggyógyult és köztünk, velünk együtt szeretettel készíti a Szívpárnát azoknak, akiknek még nagy szüksége van rá. 

Történetét meghatódva hallgattuk a Galgamenti Ajándékozó Műhely szervezésében létrejött első magyarországi Szívpárna-átadó ünnepen, ahol  2 szívpárnakészítő csoportunk ajándékpárnáit készültünk átadni, küldeni mellrákkal műtött hölgyek  számára.

Az ajándékozás volt elsődleges (de nem egyetlen) célunk e napon, a galgagyörki Művelődési Házban tartott ünnepen, ahol a helyi polgármester úr nagylelkűsége révén egy alkalomhoz illő, szép termet kaphattunk. Megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Szívpárna program országos koordinátora, Dr. Mészárosné Dr. Seres Leila ellátogatott Galgagyörkre és bemutatta e nemzetközi program magyarországi indulását és eredményeit, a segítő munkatársakat, valamint a további lehetőségekről, szükségekről is szólt. Seres doktornő (aki baptista lelkipásztor-feleség is) szívesen válaszolt feltett kérdéseinkre. A rendezvény végén személyre szóló hímzett ajándékkal fejeztük ki felé köszönetünket (a párnakészítők és a párnatulajdonosok nevében) az e területen is szívvel-lélekkel végzett, önzetlen munkájáért.

Másik kedves vendégünk dr. Kenessey Andrea volt a Mellrákfórumtól, aki orvosként és közelről érintettként is megosztotta velünk tapasztalatait. Közvetlen adomány-átadásra kerülhetett sor, hiszen Kenessey doktornő személyesen vette át és juttatta el a szépen becsomagolt ajándékpárnákat a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba, ahol dolgozik és ahol az érintetteknek klubot is szerveznek.

Az ünnepen részt vevő hölgyek tájékoztatást kaptak a Galgamenti Ajándékozó Műhely szervezésében eredményesen lezárt 2 csoportos programról, melybe 4 településről érkeztek segítők. Információkat kaptak a folytatódó társadalmi szolgálat következő feladatairól is, sőt egy lélektápláló recepttel is gazdagodhattunk: „Sajnálkozás helyett, együttérzéssel szeress és tedd meg, amit tehetsz!” Nokedlivel, Szívpárnával, vagy amivel lehet.


Galgagyrk.jpgAlmasi_Eniko_szivparna.jpg