Szívpárna Program

az emlőrákos betegek        fájdalmainak enyhítéséért

A Szívpárna Programról

Kik vagyunk mi?

A Magyarországi Szívpárna Programról

Magyarországon 2010-ben a Magyar Foltvarró Céh kezdte el a szívpárna varrást és ajándékozást.

2012 októberétől együttműködve a foltvarrókkal országszerte számos baptista gyülekezet anyagi támogatással és önkéntes munkával kapcsolódott be a párnák készítésébe.

Ferencsik Ágnes, mint aki a Céh jószolgálati nagyköveteként kapcsolatokat épített ki és motiválta a foltvarrókat a szívpárnák készítésére, nekünk is készségesen segít azóta is, Polhammer Miklóssal együtt.  A Berényfolt Foltvarró Csoport (Jászberény) által készített párnákat az érintett műtött hölgyekhez eljuttattuk, a budapesti Szent Imre Kórház Onkológiai és Sebészeti Osztályaira. Köszönet a Budafoki Baptista Gyülekezet kórházlátogatóinak, Horváthné Lovász Mártának és Kőhegyiné Prohászka Mártának, akik segítettek ebben.

A Honvédkórház Podmaniczky utcai telephelyén az Onkológiai Osztályon fogadták még a párnáinkat.  A Magyar Rákellenes Liga budapesti központjába is vittünk utánpótlást. Az Uzsoki utcai Kórházba, valamint Kaposvárra és Salgótarjánba, Egerbe küldtünk még párnákat. 

2012 ősze és 2015. tavasza között több mint 600 db szívpárnát ajándkoztunk a fenti kórházaknak.

A bekapcsolódott baptista gyülekezetek és helyi vezetők: Budapesten Tiszáné Gneth Gabriella, Kübler Zsuzsa, Szomor Ágnes, Kántorné Forgács Ágota, Szabóné Nagy Ágnes, Kispesten: Sáfri Éva, Kőszegné Füzesi Márta, Rákoscsabán a Baptista Gyülekezet Szépkorúak Klubjában Palotai Franciska, Székesfehérváron Bödőné Somogyi Irén, Debrecenben Vasné Tóth Ildikó, Nyíregyházán Cserés Hajnal, Szegeden Palatinusz Lászlóné Ibolya, Kiskunhalason a Filadelfia Integrált Szociális Intézményből Keresztúri Ágnes, Kaposvárott a Békevár Baptista Gyülekezet Jóföldiné Ildikó vezetésével.

A tömőanyag egy varroda felajánlásából érkezik. Janiga Juditnak köszönjük, hogy segít a tömőanyag tárolásában.

Kulcsár Mihálynak, Kőszegh Dánielnek, Cseri Tibornak, Kornya Kálmánnak, Uzonyi Ferencnek és Dr. Mészáros Kálmánnak köszönjük a tömőanyag illetve a kész szívpárnák kórházakba szállításában végzett munkájukat.

Köszönet illeti Vácott a Jávorszky Ödön Kórház Pszichiátria Nappali Kórház gondozottait, akik segítenek a tömőanyag előkészítésében. Köszönet illeti a kórház orvosait, ápolóit és Dr. Drenyovszki Zitát, akik mindezt kooordinálják.

A Magyarországi Baptista Egyház anyagi támogatásával segíti a szívpárnákhoz a textilek, csomagolóanyagok megvásárlását, a kész párnák postázását, a Baptisták az Egészségért Munkacsoport egyik orvosa, Mészárosné dr. Seres Leila közvetítésével.

Köszönjük mindenkinek, aki támogatja a munkánkat! Szeretnénk az elkészült szívpárnákkal jelezni azoknak, akik kapják, hogy Isten szereti őket és mi sok szeretettel készítettük nekik ezt az ajándékot, gyógyulást kívánva számukra. Remélve, hogy a párna segíti pihenésüket, regenerálódásukat.

Ingyen adjuk a szívpárnákat, szigorúan, Nancy-Friis Jensennel folytatott levelezésünkben is ígéretet tettünk erre és csatlakoztunk  az általa kezdeményezett programhoz. 

 

A Nemzetközi Szívpárna Programról

A Szívpárna Program az Egyesült Államokban és Európa 16 országában működik, így pl. Dániában, Németországban, Svédországban, Svájcban, Ausztriában, Olaszországban, Spanyolországban is. Önkéntesek varrják és juttatják el számos kórházba az ajándék szívpárnákat. Magyarországon a Magyar Foltvarró Céh 2010-ben csatlakozott a jótékonysági programhoz.

Az onkológiai sebészek, onkológusok, szakápolók az önkéntesekkel együtt adnak hírt a szívpárna bevezetéséről és annak jótékony hatásairól újságcikkek, rádió- és tévéinterjúk során. A szívpárnák ajándékozásáról szóló híradások, a média megjelenés pozitív hír értékű a szívpárnákat elfogadó kórházak számára is.

A szívpárnák története

A szívpárna mozgalom az Amerikai Egyesült Államokban kezdődött. Janet Kramer-Mai (Erlanger Hospital, Tennessee) onkológiai klinikai nővérnél mellrákot diagnosztizáltak, és három nagynénje varrt számára egy szív alakú párnát a műtét utáni időszakra (2001). A párna, amely kényelmesen a hónalj alá illeszkedik, csökkenti a sebészeti vágás okozta fájdalmat, véd a véletlenszerű ütésektől, csökkenti az ödéma előfordulást, csökkenti a váll feszülését. A szívpárnákat azonnal a műtét után adják a felépülés elősegítésére. A párnának számos jótékony hatása van, lehetőséget ad arra, hogy konkrét és azonnali módon segíthessük a mellrákkal műtött pácienseket. Ezzel az ajándékkal a páciens úgy érezheti, hogy nincs egyedül, mások a párna elkészítésével már gondoltak az ő műtét utáni fájdalmára, kényelmetlenségére, még akkor is, ha személyesen nem is ismerik őt.

Martha Gudina a Sibley Memorial Hospital nővére egy nemzetközi konferencián ismertette a szívpárnák adásának lehetőségét és önkénteseket kért fel arra, hogy vegyenek részt a megvalósításban.

Szívpárna Program Európában

A Szívpárna Programot (angolul Heart Pillow Project-et) Janet Kramer ismertette Nancy Ruth Friis-Jensen a Dán Frederiksberg Hospitalban dolgozó nővérrel, aki 2006-ban az USA-ban vett részt egy konferencián. Általánosságban minden új műtött páciens egy vászontáskát kapott az amerikai emlősebészeti centrumban, amely tartalmazott tájékoztatókat  a mellrákkal kapcsolatban, információs listát olyan szervezetekről, amelyek segítséget tudnak nyújtani a mellrákban érintett nőknek, üzletek listáját és egy szív alakú párnát, amely a fájdalmat csökkentheti a műtét után.

Az onkológiai nővér különösen a szívpárnák jelentőségét hangsúlyozta, amelyeket önkéntesek, gyülekezeti csoportok és más jótékonysági csoportok készítettek, és adományoztak a mellrák miatt műtötteknek. Ez az egyszerű eszköz, egy párna, óriási segítség volt a saját számára is és még sok-sok nő számára.

Nancy Ruth Friis-Jensen visszatért Dániába, úgy érezte, meg kell osztania a tudást, amire az USA-ban szert tett. Először kapcsolatba lépett az The American Women's Club Denmark támogatta a szívpárna programot. A Rings Kórház Emlőklinikáján, amely a Frederiksberg Kórház társ kórháza, kapcsolatokat keresett. Úgy gondolta, hogy a nőknek nagyon fontos a műtét után azonnal megkapniuk a párnát, amire engedélyt is kapott. 2006. júliusában kezdte meg akcióját. Arra kér mindenkit, hogy a nem használt pamutvászon anyagokat ajánlják fel erre a célra.

Ma már nemzetközi hálózatban számtalan kórházba, számtalan önkéntes juttatja el az ajándékot, lassan nemcsak ezres, hanem több tízezres nagyságrendű az átadott párnák száma.

Nancy Friis Jensennel e-mailen leveleztünk, és támogatta a magyarországi program megvalósulását. Végül álljon itt egy idézet, amely a szívpárnákat Európában elterjesztő Nancy Ruth Friis-Jensen dán nővértől származik, és amelyet mi, mint a magyarországi program megvalósítói is célunknak tekintünk:

Célom, hogy a szívpárna minden pácienshez eljusson, akinek szüksége van rá.
Álmom, hogy a jövőben ne legyenek páciensek, akiknek szükségük lenne rá.

Nancy Ruth Friis-Jensen

Forrás: a www.heartpillow.dk oldal